הימים בהם הייתי מגיעה נסערת לבית של סבתא בחיפה, לבושה במדים ועייפה ומהדרך, הימים בהם סבתא ז"ל הייתה מוזגת לי לימונדה ומוציאה לשולחן קערת בצק, מליות ותבנית והיינו יושבות סביב השולחן ומדברות, מספרת לה מה קרה ותוך כדי מקפלת קיפולים קטנים בכיס הבצק, מהדקת את הכיס שלא תברח המלית, כדי שהביס הראשון תמיד יהיה מפתיע ומלא טעמים.
תיק עמוס בקלצונה חוזר איתי לבסיס תיק עמוס בסודות קטנים שסיפרתי רק לה סודות שמתחבאים להם בתוך כיס.
הקלצונה של סבתא, כיסים של אושר, כיסים שמחביאים בתוכם הפתעות, כיסים שומרי סודות כאלו שנסגרו בקפידה אחד אחד, כאלו שכל קיפול קטן שנחרץ בהם הבטיח את שמירתו של הסוד, תבנית של סודות אצלנו בתיק האוכל.
לבצק:
1 קילו קמח
20 גרם שמרים
1 כפית מלח
4 כפות שמן זית
2.5 כוסות מים פושרים
מערבבים את הקמח עם השמרים, יוצרים גומה ושמים את שאר החומרים, לשים עד שמתקבל בצק רך וגמיש, יוצרים צורת כדור ועוטפים בשמן זית
מניחים בקערה מכוסה עד שיכפיל את נפחו , כשעה.
מניחים בקערה מכוסה עד שיכפיל את נפחו , כשעה.
לאחר שעה לשים שוב את הבצק ומחלקים לכדורים בגודל של תפוז, מרדדים על משטח מקומח, מניחים כ- 2 כפות מלאות מהמלית ומקפלים לשניים, מהדקים את הקצוות בעזרת האצבעות ויוצרים דוגמא לסגירה עם קפלים, או רק בעזרת הידוק .
מניחים בתבנית עם נייר אפייה ומושחים בשמן זית או בביצה, אופים בתנור מחומם מראש בחום של 200 מעלות כעשרים דקות, או עד שמשחים.
למלית הקלצונה:
מלית בשר:
חצי קילו בשר טחון, 4 שיני שום קצוצות, חצי כוס עגבניות מיובשות קצוצות,2 כפות שמן זית, מלח, פלפל, בזיליקום. מטגנים הכול יחד כחמש דקות ומצננים.
מלית גבינה:
100 גרם גבינת פרמז'ן מגורדת,200 גרם ריקוטה, 3 כפות פסטו, פטריות טריות קצוצות\ חצי כוס תרד מאודה קצוץ . 4 כפות צנוברים מלח, פלפל- מערבבים הכול יחד.