יום שישי, 29 במרץ 2013

בנאטז


שנינו בורכנו באמהות טוניסאיות, אמא טוניסאית בין השאר זו אמא שמנסה לשמר מסורות וכך כול חג למרות שלל המאכלים יש את אותם מאכלים מסורתיים שחייבים להופיע, זיכרון ילדות שלי הוא הבנאטז' של אמא זיכרון של אמא או סבתא שעומדת ומטגנת אותם וכול מי שעובר לידה לוקח אחד תוך כדי.
בפסח במיוחד מככב הבנאטז', מעין גרסה טוניסאית לקובה המטוגן, לכל בית טוניסאי יש את הגרסא שלו והתיבול שלו, מה שבטוח כולם טעימים, בצק על בסיס תפוחי אדמה ממולא בבשר חם ומתובל, ניסיון לשחזר בדירה את אותו מאכל מסורתי הביא לזיכרון ילדות דומה, אני עומדת ומטגנת והוא עומד וטועם, הוספתי לו גם ממרח של פטרוזיליה לימוני וחריף ליד, פסח טעים! אמרנו כבר לא?.





לבנאטז':
4 תפוחי אדמה גדולים מבושלים
חצי כוס קמח מצה ( אם הבצק יוצא דביק ניתן להוסיף עוד קצת
2 ביצים
מלח, פלפל, כפית מחוקה אבקת מרק.
למלית: חצי קילו בשר טוחון
2 בצלים קצוצים דק
4 כפות של פטרוזיליה קצוצה.
כפית פפריקה, כפית של כמון, מלח, פלפל שחור.
לטיגון: צלחת עם 2 ביצים טרופות, שמן לטיגון.
לממרח הפטרוזיליה: טוחנים יחד 4 שיני שום, כוס פטרוזיליה, 2 לימונים קלופים חתוכים לקוביות, פלפל חריף אחד, כוס פטרוזילה, כף שמן זית, מלח ופלפל.
ההכנה:
מועכים את תפוחי האדמה ומוסיפים את שאר החומרים, מערבבים עד לעיסה אחידה.
 במחבת מטגנים את הבצל עם התבלינים והבשר הטחון ומוסיפים את הפטרוזיליה, מסירים מהאש ומצננים את התערובת.
מחממים שמן לטיגון במחבת רחבה, לוקחים מעיסת תפוח האדמה ( בערך 2 כפות) יוצרים כדור , אם  המסה דביקה מרטיבים מעט את הידיים, יוצרים כדור, משטחים על כף היד מניחים ככף ממלית הבשר וסוגרים את המלית על הבשר, (בעצם יוצרים צורה ארוכה מעט כמו הקובה המטוגן), טובלים בביצה הטרופה ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
מגישים לצד סחוג או מתבל חריף.





יום שישי, 22 במרץ 2013

כבץ קצוץ מנת פתיחה לליל הסדר

החג בו מתכנסים כולם, החג בו השולחן עמוס במשפחות, מכרים, וארוחות מכול העדות.
מה נשתנה הלילה הזה? לא הרבה, בד"כ ערב החג אינו שונה, מה ישתנה? זה תלוי רק בנו ובאיחולים שלנו לשינויים טובים בחיינו, שינויים בחיים המקצועיים, שינויים בחיים האישיים שינויים טובים בכלל.
עם האביב שבפתח נוכל לומר מה נרצה שישתנה, נרצה אהבה, נרצה בריאות, נרצה שימחה, נרצה אושר ונרצה שכול יושבי השולחן בחג יהיו מרוצים מהארוחה, מנת פתיחה מסורתית עם תיבולים קצת שונים, מנת פתיחה שכול יושבי השולחן מכול עדה יאהבו, לביבה מתובלת עליה כבד קצוץ ועירית, אפשר להתחיל את הסדר :)
 מאחלים לכם שעד פסח הבא תוכלו להעיד על שינויים טובים, פסח שמח מאינס ואפיק.





לכבד הקצוץ:
1/2 ק"ג כבד עוף טרי
3-4  בצלים גדולים חתוכים לקוביות
3 ביצים קשות
מלח , פלפל שחור גרוס , 1 כפית שטוחה של כמון, כף מיונז ( לא חובה אבל מוסיף)
עירית טרייה לקישוט
מעט שמן
מעבד מזון

ללביבות:
4 תפ"א מבושלים ומרוסקים
2 ביצים
3 כפות קמח מצה
רבע כוס עירית קצוצה
2 בצלים ירוקים קצוצים דק.
מלח, פלפל שחור גרוס
1/2 כפית ג'ינג'ר קצוץ
שמן לטיגון
 
ההכנה:
 
להכנת הלביבות: מערבבים היטב את כול חומרי הלביבות למסה אחידה,  מחממים מחבת רחבה עם שמן, יוצרים לביבות בצורה הרצוייה ( עגולות או מרובעות), מטגנים משני הצדדים עד לשיזוף ומניחים על ניייר סופג.
 
להכנת הכבד הקצוץ:
 
לשומרי הכשרות יש לצלות את הכבד מעט לפני הטיגון, מטגנים את הכבד משני צדדיו במעט שמן ומוציאים מהמחבת, באותה מחבת מטגנים את הבצלים עד להשחמה .
מניחים במעבד מזון את הכבד והבצלים המטוגנים עם מעט מהשמן שטוגנו בו הבצלים והכבד, מוסיפים את התבלינים והמיונד ומרסקים למחית אחידה.
 
מעבירים לקערה ובעזרת פומפייה מגררים את הביצים הקשות, מערבבים בעזרת כף את התערובת.
 
הצעת הגשה למנת פתיחה: מניחים על כול צלחת לביבה, מעליה כבד קצוץ ומקשטים בעירית קצוצה.
 
חג שמח!!
 






יום ראשון, 17 במרץ 2013

תפוח אדמה ממולא בשר

יש את המסעדות הקטנות שנכנסים אליהן בדרך  תוך כדי טיול ולא זוכרים את השם שלהן, אחת כזאת זכורה מאחד הטיולים שלנו ברמת הגולן, מסעדה צ'רקסית קטנה עם אוכל ביתי ופשוט, פשוט היא מילה עדינה כדי לתאר את הטעמים הנפלאים שחווינו שם, זכור לי שהמסעדה נמצאת בתוך בית של משפחה , מער זה זכורה לי מנה ספציפית שהייתה ממש טעימה, מנה שפשוט עשתה הררגשה של בית, אחרי הכול אין כמו אוכל בייתי, עוד יותר נחמד שזו מנה כשרה לפסח וממש קלה להכנה, למי שמתחיל להילחץ מעומס הבישולים של ליל הסדר מצאנו פתרון אותו ניסינו ויצא ממש טעים, השף שגב משה השיק לאחרונה ליין של אוכל מוכן לשווקים וביניהם תערובת מתובלת ומוכנה של בשר בקר וכבש השתמשנו באותה התערובת וניסינו לשחזר את אותה המנה הביתי שאכלנו,הסוד היחידי באותה מנה הוא הטעם השונה  אותו טעם שהסבירה לי המארחת הצ'רקסית הוא הפלפל הלבן, מסתבר שהחיבור בין בשר אדום לפלפל לבן יוצר טעם חדש ומיוחד, שולחן החג שלכם הולך להיות צבעוני מזמין ואף אחד לא צריך לדעת שההכנה הייתה ממש קלה.


מתכון ל- 4 או 5 סועדים:

תערובת בשר וכבש מתובלת של שגב משה או לחלופין 500 גרם בשר בקר וכבש טחון
6 כפות צנוברים
2 בצלים קצוצים
כפית של פלפל לבן
כף בהרט
מלח לפי הצורך
שמן זית 
ספריי שמן
4 תפוחי אדמה גדולים ורחבים ככול האפשר.
כוס מים רותחים+3 כפות שמן זית+ כף פפריקה וכף אבקת מרק עוף
ההכנה:
במחבת רחבה מטגנים עם שמן זית 2 בצלים קצוצים ומוסיפים את הבשר, ממשיכין לטגן עד שהבשר מתחיל להתבשל ומוסיפים את התבלינים, מסירים מהאש ומוסיפים את הצנוברים.

קולפים את תפוחי האדמה ומרתיחים בסיר רחב עם מים וכף מלח כ- 10 דקות לא יותר, מצנני, חותכים כול תפוח אדמה לחצי ומיישרים את התחתית שלו כך שיוכל לעמוד יציב בתבנית.
בזהירות בעזרת כפית וסכין קטנה יוצרים גומה בכול חצי תפוח אדמה.
מחמים תנור ל- 180 מעלות מרססים כול חצי תפ"א מספריי שמן או מברישים בשמן זית ומכניסים אותם תחילה ל- 20 דקות לתנור בתבנית עמוקה כאשר הגומה כלפי מעלה, לאחר 20 דקות מוציאים בהתנור וממלאים כול גומה במלית הבשר שהכנו, מערבבים היטב את כוס המים הרותחים עם אבקת המרק, הפפריקה ושמן הזית ובעזרת כף מניחים קצת מהנוזל על כול תפוח אדמה ואת שאר הנוזל לתבנית, מכניסים לתנור לכחצי שעה נוספת עד שהכול שזוף ומגישים לצד אורז חם.




יום שלישי, 12 במרץ 2013

עוגיות השוקולד צ'יפס



הבניינים הגבוהים, הפארקים הענקיים והתחושה שהכול גדול בארה"ב, הכול ענק רק וכול דבר מוכר לנו מגיע בגרסא גדולה, כמכורים לסיינפלד אי אפשר שלא לזכור את הפרק בו יש דיון שלם על עוגייה ממאפייה בניו יורק ואי אפשר לשכוח את גודל העוגייה, לא עוד עוגייה קטנה שטובלים בתוך כוס הקפה, עוגייה ענקית שפשוט כייף להחזיק בכף היד ולנגוס בה ושוב עולה המחשבה איזה כיף להם שיש להם כאלו מאפים.
העניין הוא שכבר לא צריך סדרות אמריקאיות בשביל לראות מאפים אמריקאים, העניין הוא שעכשיו אפשר גם לטעום אותם, בדיזינגוף 197 בתל אביב ישנו מקום מקסים בשם NOLA (American bakery New Orleans Louisiana, מקום מעוצב ויפה שמביא לארץ את מיטב ההיצע של הקונדיטוריה האמריקאית הקלאסית לצד ארוחות בוקר מפנקות.
אז סוף סוף יכולנו גם אנחנו ליהנות מהחוויה של קונדיטוריה אמריקאית מבלי לטוס מעבר לים, במיוחד עבורכם קיבלנו מהם את המתכון לעוגיות השוקולד צ'יפס הענקיות שלהם- זהירות ממכר וכייפי, את שאר המתוקים תצטרכו לטעום בעצמכםJ





לעוגיות השוקולד צ'יפס הענקיות- מתכון ל- 18 עוגיות ענקיות
¼ 2 כוסות קמח
1 כפית אבקת סודה לשתייה
1 כפית מלח
220 גרם חמאה רכה
¾ כוס סוכר לבן
¾ כוס סוכר חום דחוס
1 כפית תמצית וניל משובחת
2 ביצים
2 כוסות שוקולד צ'יפס

ההכנה:
מחממים תנור ל- 160 מעלות מערבבים בקערה את אבקת הסודה לשתייה, המח והמלח. מערבבים בקערה נפרדת את החמאה, הוניל ושני סוגי הסוכר, מוסיפים לתערובת ביצה אחת כול  פעם ומערבבים, מקפלים את התערובת לתוך  קערת הקמח, מוסיפים שוקולד צ'יפס. יוצרים עוגיות בעזרת כף גלידה או כמות מדידה של רבע כוס, מניחים בתבנית מרופדת נייר אפייה ואופים 9-10 דקות בודקים אחרי 8 דקות שהעוגיות לא נשרפו, מצננים צינון מלא לפני הוצאתן מהתבנית
                            





יום שישי, 8 במרץ 2013

מאפינס קפה ברנדי ושוקולד ציפס


השמש שנכנסה לתוך החדר הביאה את הבוקר איתה, הזכירה לנו שצריך להתחיל יום חדש, יום מלא בנסיעות, עבודה וכוסות קפה, השמש שנכנסה לתוך החדר הזכירה לנו שלא צריך לקום מוקדם שסופ"ש הגיע ואפשר להתפנק עוד קצת במיטה, שעה אחרי במטבח הריח לא השאיר הרבה מקום למחשבה, המחשבה היחידה שעברה לנו בראש היא " מה בא לנו לשתות לידן" מאפינס חמימים עם גרגירי קפה, ברנדי ושוקולד צ'יפס, יש בקרים שכול מה שצריך זה מאפינס כזה ליד הקפה ואנחנו מסודרים, המאפינס שימתיק לכם את הסופ"ש עם שילוב טעמים שאומר רק דבר אחד טעיייייים


מצרכים
2 ביצים
1 גביע קטן של שמנת חמוצה
25 גרם חמאה מומסת
1 כפית תמצית וניל
2 כוסות קמח תופח
3/4 כוס סוכר
קורט מלח 1
1 כפית מלאה בנס קפה מגורען
150 גרם שוקולד צ'יפס כהה +150גרם שוקולד צ'יפס שוקולד לבן ( מערבבים יחד בקערית קטנה)
כפית ברנדי- לא חובה, מומלץ

אופן ההכנה: 
מחממים מראש תנור לחום של 170-190 מעלות
מקציפים יחד את הסוכר, החמאה המומסת, תמצית הוניל ומוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, לאחר מכן מוסיפים את השמנת החמוצה והברנדי.
בעזרת כף מבליעים את הקמח לתוך התערובת- מקפידים שלא לערבב את התערובת יותר מידי ומוסיפים את הקפה המגורען ו- 3/4 מכמות השוקולד ציפס.
ממלאים תבנית שקעים עם מנז'טים

אופים כ-25-20 דקות, עד שהמאפים תפוחים ויציבים, וקיסם הננעץ במרכז יוצא כמעט יבש (עם פירורים לחים).





יום ראשון, 3 במרץ 2013

בורקס

האסור והמותר,

החוקים שלא נגמרים, המקובל והלא, האסור והמותר, הכדאי והלא...

בשנים האחרונות נכנס בצק הפילו למקררים שלנו, בצק עם אפס אחוז שומן, בצק עם כול כך הרבה אופציות לשימוש, מאפים,קינוחים, קעריות ועוד, בורקס הפילו שנמכר כיום במעדניות, פתאום הרבה דברים הפכו "למותרים " בזכותו אז ניסינו גם אנחנו..

 יום ראשון, תחילת השבוע, היום עם הכי הרבה תקוות לשבוע טוב, לבשורות טובות, היום בו העייפות ממנוחת הסופ"ש קצת מכריעה, היום בו חוזרים עייפים מהעבודה ופשוט רוצים משהו קליל, סלט צבעוני, ביצים קשות, מלפפונים חמוצים ובורקס, בורקס חם מלא בדברים טובים, בורקס שאוכלים בלי רגשות אשמה, בורקס דל בקלוריות ועדיין פריך ומלא בטעמים,בורקס מבצק פילו ממולא בגבינות רזות ותרד טרי, לא צריך יותר מזה כדי להבטיח שהולך שהשבוע הולך להיות טוב, את הסלט הוא יחתוך...








לבורקס התרד:

חבילת עלי פילו ( משאירים לילה במקרר לא במקפיא)

2 כוסות תרד טרי מאודה וסחוט מנוזלים

1 בצל קצוץ דק מאוד

2 שיני שום כתושות

200 גרם גבינה בולגרית 5% שומן

250 גרם גבינה ריקוטה 5% שומן

מלח, פלפל שחור גרוס

ספרי שמן

לציפוי: ביצה ושומשום

ההכנה:

מערבבים בקערה את כול חומרי המלית יחד

פורסים עלה של פילו על משטח יבש ( בזמן הזה מכסים את שאר העלים במגבת כדי שלא יתייבשו)

מרססים בספריי שמן, מקפלים לחצי, מניחים לאורך המלבן שנוצר בחלק שהכי קרוב אלינו מהמלית, מגלגלים את העלה ואז בזהירות לצורת שבלול, כך עושים עם שאר העלים, מניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מצפים בביצה טרופה ושומשום ואופים בחום של 180 מעלות עד שהבצק משחים